Explicit Magazin

Explicit Magazin

Hogyan éld túl a kánikulát a lakásban?

2020. július 01. - explicitmagazin

Valóban használható tanácsokat szedtem össze, amelyek elviselhetőbbé teszik a hőséget, főleg panellakásokban. ava-sol-wpfvhrjlpyg-unsplash.jpg

Nem mindenki engedheti meg magának a légkondit, arról pedig ne is beszéljünk, hogy van, aki egyszerűen nem bírja. Hihetetlen, de még mindig vannak olyan társasházak, ahol nyáron sem kapcsolják le a fűtést, és a fürdőszobában konkrétan hőgutát kap az ember. 

Az időjárás változékonysága alapvetően hatással van még egy egészséges, fiatal szervezetre is, és még a hőséggel is meg kell küzdeni. Dubaihoz képest ez a hőmérséklet teljesen elviselhetőnek tűnik, no, de nem mindenkinek a szervezete tud alkalmazkodni ezekhez a fokokhoz sem.

A hőguta veszélyes dolog. Tavaly májusban Japánban több, mint kétezer ember lett rosszul és került kórházba, és egy hét alatt négyen az életüket is vesztették. A met.hu előrejelzése szerint itthon a jelenlegi adatok szerint már a 34 fokot is elérheti a nappali hőmérséklet, ami valljuk be, nem mindenkinek esik jól, akármennyire is szeretjük a meleget.

woman-bathing-in-bath-tub-1838291.jpg

Nézzük tehát, mit érdemes bevetni, ha a lakás olyan, mint egy katlan?

1. Vámpíréletmód ON
Nehéz ügy, mert az az érzésünk, hogy a nyárból semmit sem látunk, ha be van sötétítve, de ha nem akarunk egész nap ájuldozni, akkor tényleg ez az első, amit megtehetünk. Kora hajnalban és késő este érdemes csak beengedni valamicske friss(ebb) levegőt a nyitott ablakon át. Van olyan sötétítő függöny, ami vastag, speciális anyagából adódóan nem ereszti át a meleget, de a reluxa, redőny is megteszi. a zsalugáter pedig egyenesen fantasztikus.

2. Folyadék, na, de hogyan?
Nem lehet elégszer elmondani, mert még mindig sokan nem értik meg hogy a kellő mennyiségű vízfogyasztás életmentő lehet kánikulában! Most még a torokfájósoknak is érdemes vizet betenni a hűtőbe, nem kell megvárni, hogy megfagyjon, de hidegebb legyen, mint a szobahőmérséklet, mert amikor megiszod, hűti a testedet belülről is (ha van kutya, macska, az ő vízüket is kézhűvös csapvízzel érdemes többször cserélni egy nap). A citromos víz csodákat tesz ilyenkor, a bolti üdítőket tényleg felejtsük el mértéktelen mennyiségben. Aki bírja, érdemes jeget tenni az italokba, most megint a jeges kávé a menő, de a koffeint sem érdemes túlzásba vinni, mert növeli a vérnyomást. 

3. Kánikulás padlótippek
2 in 1 tipp: aki felfázós, panelben nyugodtan áttérhet a mezítlábas otthonmászkálásra, valószínű, hogy nem fog felfázni (aki tényleg túlzottan érzékeny, az húzzon valamilyen nyitott, vékonyka papucsot). A talpunkon keresztül is hűthetjük magunkat, ha a hűvösebb padlót éri a lábunk. Tényleg jóleső dolog. Ugyanitt: érdemes kétszer, háromszor is felmosni a padlót, bő vízzel, mert az is hűti a lakást! 

4. Ruházat, vagy nudista feeling
Az otthoni viselet legyen lenge, nyitott, vagy jól szellőző, kerüljük a nejlon anyagokat. Minél kevesebb a ruha, annál jobban levegőzik a bőrünk. Mondjuk egy kis szellőztetés sosem árt, kivéve, ha otthonról meetingel valaki. 

5. Zuhanyzás a barátunk
Amikor azt érezzük, hogy felforr az agyvizünk, szaladjunk el egy gyors tusolásra. És semmiképpen sem hideg vízzel, mert akkor fűteni fogja magát a szervezetünk, hanem langyos, vagy meleg vízzel. Utána nagyon jól érzed magadat, míg a hideg vizes zuhany csak kevés ideig hat hűsítően. A hideg vizes arcmosás bármennyiszer lehet, reggel ébredés után igazán jó dolog most. 

adult-fun-happy-happy-man-355336.jpg

6. Extra foot pamper rutin
A lábáztatás szuper dolog, ha egyébként nincs túl időnk az ilyesmire, most vehetünk egy jó kis illatos lábfürdőt, amit nem hagyunk most forróra, hanem csak melegre és hagyjuk kihűlni. 

7. Hevítés elkerülése
Lehetőleg kevés lámpát égessünk, csak azt, amit nagyon muszáj, illetve ne menjen egyszerre a tévé meg a laptop, meg a mosógép. A főzést próbáljuk meg előre megoldani több napra, hiszen a tűzhely exra forróságot csinál. Illetve ne alkoholos italokkal próbáljuk meg lehűteni magunkat, mert pont az ellenkezője történik a szervezetünkben. 

8. Otthoni dzsungel
A fák árnyékában is hűvösebb van, és a lakásban a zöld növények segítenek a benti levegő minőségének optimalizálásában. Nem csak szép, de hasznos is, ha sok zöld növényünk van. Oxigént termelnek, párásítanak.

9. Vizes függöny
Indiában gyakori az a megoldás, hogy a függönyök végét egy vödör vízben tartják. Ennek a dolognak az a titka, hogy a textília magába gyűjti a vizet, ami hűsíti a lakást, és a légmozgások erre rásegítenek. Illetve nem szárad meg, csak ha felszívja az összes vizet, de azért most éppen ideje lehet a függönymosásnak is. 

A nedves törülköző, vagy a ventillátor még mindig segítő eszközök, de az sem mindig és mindenkinek jó. Késő este csináljunk kereszthuzatot, hogy cserélődjön a bent levegő.
Ha van egyéb tapasztalatod, amit érdemes alkalmazni a panelhőguta ellen, oszd meg velünk kommentben! 

Köszönöm, hogy elolvastad, ha tetszett a bejegyzés, lájkold, oszd meg!
Lájkold az Explicit Magazin Facebook-oldalát, tarts velem! 

A bejegyzés trackback címe:

https://explicitmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1315975698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása